Konsert

Video; regisserad av den franska regissören Benoit Derrier, med stöd av svenska stylisten Alice Lönnblad. Vi är stolta att presentera två av våra sponsorer; designern Gudrun Sjödén och Anna Smedendahl Rosén som designar stämgaffelhalsband.

Familjeföreställning

Föreställningen Flyttfåglarna berättar om den stora emigrationen från Sverige till Amerika. Irmelin skapar en klangvärld där barnen får delta musikaliskt. Under hösten 2015 genomfördes fyra veckors turné runt om på sörmländska skolor i samarbete med Scenkonst Sörmland. 2017 spelades föreställningen bl. a. i samarbete med Stockholms Länsmusik.

Swedish Folk Songs

Om vårt senaste album:
"Vi har grävt där vi står och plockat upp våra absoluta favoritsånger. Svensk traditionsmusik som inte ber om ursäkt för något. Stämmor slingra sig som praktfulla kurbitsar och smyckar melodier till utsökta formationer. Våra röster sträcker sig från den allra vassaste kulningston till den sköraste fras. Salt och sött, himmel och hav, skog och äng."

Recensioner


(...) De röster Eva Rune, Karin Ericsson Back och Maria Misgeld besitter är rena som kristall...ett röstomfång som gränsar till det otroliga. (...)

https://www.newfolksounds.nl/irmelin-swedish-folksongs/recensies/2017
Joop van den Bremen, augusti 2017


”Irmelin är en Sveriges bästa folksångsgrupper. Tre kvinnor – Eva Rune, Karin Ericsson Back, Maria Misgeld – som i egna arrangemang av gamla, oftast traderade, sånger många gånger låter som en hel orkester. Folksång av det här slaget är baserad på improvisation, på lyssnande och ett starkt gehör. Och även om en förstår att de skickligt lagda stämmorna kräver både beslut och mycket samträning så finns det ett drag av lekfullhet och personlig frihet i framförandet i många av sångerna. Det är polyrytmiskt, vackert och sinnligt och många bilder av natursköna platser svävar förbi min inre syn, inte minst när trion kular på det mest fantastiska sätt”.
”Femton olika spår ger folksångälskaren mycket för pengarna. Personligen tycker jag bäst om de profana sångerna eftersom dessa melodier mestadels är gladare än de religiösa. Tyngst är spår nummer nio, O tysta ensamhet, som är ett svårt och mycket väl framfört musikstycke, men vars komposition inte tilltalar mig så mycket. Fast vem vet, om ett tag kanske det är den jag lyssnar allra mest på."
Lira, Eva Nikell

”Svenska vokalgruppen Irmelin har under 17 år förädlat och berikat den svenska sångkonsten. Med flerstämmig kulning som specialitet har de också nått stora framgångar, både här hemma och utomlands. På den här cd:n, gruppens fjärde, har de tre sångerskorna, Maria Misgeld, Karin Ericsson Back och Eva Rune, samlat en rad favoriter som också representerar många av de sammanhang där sång förekommit och haft olika funktion: Bröllop, vallning, midsommarfirande, andakt och barnanattning. Klockrena arrangemang och synnerligen kompetent röstbehandling gör lyssningen till en njutning."
Nerikes Allehanda, Magnus Börjesson

"Trion Irmelin (Eva Rune, Karin Ericsson Back och Maria Misgeld) sjunger och trallar a cappella. Inte minst trallar de, sjunger ordlösa toner och rytmer. Rösterna förvandlas till tre fioler som spelar upp till dans.
På nya albumet finns många låtar från Dalarna men även Norge och Gammalsvenskbyn i Ukraina. Folkvisor, lockrop och koraler. De sistnämnda, som ”Så Jesus är ett trösterikt namn”, är extra vackra. Rösterna liksom dubbleras och dubbleras igen. Resultat: en jättekör. Irmelin imponerar också med sina vokala arrangemang. Deras stämmor kan, lite experimentellt, dra sig ur melodin eller så lockropar någon bakom sången."
Trelleborgs Allehanda/Kristianstadsbladet, Bengt Eriksson

"Gränslöst vackert med Eva Rune, Maria Misgeld och Karin Ericsson Back i Irmelin. Femton sånger och låtar, de flesta från Dalarna. Polskor, vallvisor och ballader med en trio som är samsjungen och trygg och består av tre erfarna och skickliga sångerskor. Det hörs. Proffsigt!"
Spelmannen, Peter Ahlbom